This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Folder Significante gegevens

De activiteiten van het Leopold III-Fonds zijn velerlei. In de periode 1973-1985 organiseerde het Fonds een tiental belangrijke expedities, waarvan sommige onder de persoonlijke leiding stonden van koning Leopold, o.m.: een internationale expeditie naar Irian Jaya (het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea) in 1973; een eveneens internationaal samengestelde expeditie naar de Andamaneilanden, onder Indisch bestuur, gelegen in de Golf van Bengalen, in 1974.

Ook aan de individuele vorsers heeft het Fonds, sinds zijn oprichting, financiële, morele of logistieke steun verleend, in de disciplines: zoölogie, botanie, antropologie en etnologie. Meer dan 370 expedities en zendingen werden op deze wijze dankzij het Leopold III-Fonds mogelijk gemaakt. Honderden wetenschappelijke publicaties, door vorsers van alle Belgische universiteiten en wetenschappelijke instellingen werden aldus verwezenlijkt. Delen van het ingezamelde studiemateriaal worden ook naar buitenlandse specialisten voor onderzoek opgestuurd.
Statistisch overzicht zendingen 1973-2015.

Het Fonds gaf financiële steun aan universitaire projecten die in binnen- en buitenland tot doel hadden het natuurlijke patrimonium veilig te stellen. Inzake oprichting en beheer van de Nationale Parken werden initiatieven gesteund in Paraguay (PDF-bestand, 1.9 MB), Senegal, Rwanda en de Democratische Republiek Congo (PDF-bestand, 1.5 MB).

Het Fonds heeft sinds 1976 in grote mate bijgedragen tot de oprichting en de werking van een permanent biologisch station op een eiland aan de noordkust van Papoea-Nieuw-Guinea. Het voornaamste objectief is de studie van koraalriffen en de studie van de maritieme fauna en flora. Meer dan 560 wetenschappelijke publicaties vooral door Belgische vorsers zijn reeds verschenen. Steeds op initiatief van het Fonds werd aan de kust een semi-permanent dispensarium opgericht ten behoeve van de plaatselijke bevolking. Het station heeft gedurende 20 jaar gefunctioneerd.

Het Leopold III-Fonds heeft sinds een tiental jaren het beheer overgenomen van de langspeelfilm "Vrijheren van het Woud", gerealiseerd in 1956-58 door de Wetenschappelijke Internationale Stichting op initiatief van koning Leopold III en van prinses Lilian.

Folder Activiteiten
Folder Expeditie naar Irian Jaya
Folder Expeditie Andaman
Folder Exploraties
Folder Biologisch Station
Folder Natuurbehoud
Folder Vrijheren van het Woud
URL Publicaties