This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« March 2023 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

News Wetenschappers uit hele wereld vragen om ineenstorting biodiversiteit ernstig te nemen

Concerned URL https://nl.metrotime.be/2019/05/06/news/wetenschappers-uit-hele-wereld-vragen-om-ineenstorting-biodiversiteit-ernstig-te-nemen/
Source Metro, 06/05/2019
Release date 07/05/2019

Meer dan 700 wetenschappers uit de hele wereld roepen de politieke leiders in een open brief op de ineenstorting van de biodiversiteit dringend ernstig te nemen. Ze doen dat naar aanleiding van de voorstelling van een referentierapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) maandag in Parijs. Bij de ondertekenaars zijn ook 82 Belgische wetenschappers en prominenten. Het rapport van het IPBES, een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan voor biodiversiteit met meer dan 130 lidstaten, schetst een beeld van de toestand van het leven op aarde. Volgens de ondertekenaars van “Call4Nature” is het “een nieuwe noodkreet over het uitsterven van soorten, de achteruitgang van flora en fauna, het verlies van habitats en de vernietiging van ecosysteemdiensten”.
De schuldige van die vernietiging is duidelijk de mens, klinkt het, en die moet zijn levensstijl aanpassen om de natuur te herstellen. In de brief worden de beleidsmakers opgeroepen om die structurele verandering te stimuleren. “In 2020 staan biodiversiteit, klimaatverandering en duurzame ontwikkeling op de agenda van een reeks belangrijke, internationale politieke evenementen. Een unieke kans dus voor een reële verandering, een echte ‘New Deal for people and nature'”.
Concreet vragen de ondertekenaars om het Akkoord van Parijs uit te voeren, de transitie naar duurzame landbouwpraktijken te stimuleren, de ontbossing en bodemdegradatie een halt toe te roepen, en onze oceaan en het mariene leven te beschermen.
Voor België ondertekenden onder meer sociaal ondernemer Piet Colruyt (de neef van Colruyt-topman Jef Colruyt), bioloog Cédric D’Udekem d’Acoz (neef van koningin Mathilde), en Guy Weyns, de directeur Marketing en Verkoop van vervoersmaatschappij De Lijn. Tal van professoren deden hetzelfde, zoals Stefaan de Neve (UGent), Erik Matthysen (UA) en Johan Thevelein (KUL en VIB).

Please note that this information has expired.

logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS