This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« April 2024 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

News Reuzenberenklauw rukt op in België

Concerned URL http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=MJ2TJQ5I&subsection=173
Source De Standaard online, 05/08/2010
Release date 12/08/2010
Geographical coverage Brussels Capital Region,
Keywords invasive species,

De reuzenberenklauw, een plant waarvan het sap brandwonden kan veroorzaken, is in België in opmars. Dat zegt de woordvoerster van de Nationale Plantentuin, Brigitte Vermaelen.

Sinds twintig jaar verovert de plant ons land van noord naar zuid. De reuzenberenklauw breidt zich vooral uit in de Brusselse regio en voornamelijk langs de Brusselse ring. Reuzenberenklauw gedijt vooral in wegbermen, zegt Vermaelen. Voorbijrijdende auto's en treinen helpen de zaden te verspreiden. Eén plant verspreidt tot 100.000 zaden en is opgewassen tegen droogte en kou. Dat verklaart waarom de plant in opmars is.

Contact met de bladeren van de plant kan ernstige brandwonden veroorzaken, omdat het sap zich in de zon op de huid als zuur gedraagt. De brandwonden ontstaan een kwartier tot twee uur na het contact met de plant. De plantentuin heeft al meermaals gewaarschuwd voor de reuzenberenklauw. ‘We stellen vast dat daar langzaam reactie op komt. Vooral in gemeenten waar de plant veel voorkomt.'

De letsels zien eruit als echte brandwonden en genezen pas na een tot twee weken. Ze kunnen een bruinverkleuring van de huid geven. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen blindheid ontstaan. Er zijn al mensen gestorven nadat een kleine hoeveelheid van het giftige berenklauwsap in hun lichaam terechtkwam via hun mond.

In België bestaan er twee soorten berenklauwen, de gewone inlandse berenklauw en de reuzenberenklauw, een exoot uit Zuidwest-Azië. De reuzenberenklauw wordt vijf meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter tot een halve meter. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw wordt ‘slechts' twee meter hoog.

Please note that this information has expired.

logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS