This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« November 2023 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

News Internationaal rapport: '1 miljoen dieren en planten met uitsterven bedreigd'

145 wetenschappers schetsen een onheilspellend beeld over de toekomst van onze planeet in het meest uitgebreide biodiversiteitsrapport tot nu. 'De natuur ging er nog nooit zo snel op achteruit.'

Concerned URL https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/algemeen/internationaal-rapport-1-miljoen-dieren-en-planten-met-uitsterven-bedreigd/10124003.html
Source De Tijd, 06/05/2019, Floor Eelbode
Release date 07/05/2019

Van de 8 miljoen dier- en plantensoorten op aarde zijn er de komende decennia zowat een miljoen met uitsterven bedreigd. Ook versnelt het tempo waarin ze uitsterven alleen maar. Dat staat in een internationaal biodiversiteitsrapport waar 145 experts uit 50 landen drie jaar aan werkten. Alleen een fundamentele verandering, wereldwijd en in alle delen van de maatschappij, kan tot een ommekeer leiden.

Het rapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) is een wereldwijde evaluatie van ecosystemen, de meest uitgebreide tot nu toe. Het rapport werd van 29 april tot 4 mei besproken tijdens een conferentie in Parijs. Maandag werden de conclusies gepubliceerd.

Onheilspellend

Die schetsen een onheilspellend beeld van de biodiversiteit, zegt IPBES-voorzitter Sir Robert Watson. 'De gezondheid van de ecosystemen waar wij en alle andere soorten van afhangen, gaat er sneller dan ooit op achteruit. We zijn de fundamenten van onze economieën, ons levensonderhoud, de voedselveiligheid, onze gezondheid en levenskwaliteit in de hele wereld aan het aantasten.'

Volgens de experts is 1 miljoen dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd. Het gaat om meer dan 40 procent van de amfibiesoorten, bijna 33 procent van de koraalriffen, meer dan een derde van de zeezoogdieren en naar schatting een tiende van de insectensoorten.

De menselijke activiteit ligt aan de basis van het steeds snellere verlies aan biodiversiteit. De bevolking is verdubbeld sinds 1970, sinds 1980 is de uitstoot van broeikasgassen ook verdubbeld en de plasticvervuiling is vertienvoudigd. We gebruiken steeds meer grond voor landbouw en veeteelt en ook de klimaatverandering is nefast.

Massale uitsterving

De voornaamste oorzaken van de massale uitsterving zijn volgens het rapport landgebruik (land-, bos- en mijnbouw), jacht en visserij. Daarna volgen de klimaatverandering, de vervuiling en invasieve soorten.

Het goede nieuws is dat het volgens het rapport nog niet te laat is om te reageren. 'Maar alleen als we daar nu mee beginnen op alle niveaus, lokaal tot mondiaal', zegt Watson. 'De doelstellingen (voor biodiversiteit en duurzaamheid, red.) voor 2030 kunnen alleen bereikt worden als er fundamentele veranderingen komen in de economie, samenleving, politiek en technologie.'

Het rapport somt een reeks mogelijke veranderingen op, zoals de bekende oproepen tot meer duurzaamheid, een betere ruimtelijke planning en minder voedselverspilling. Het is opvallend dat het rapport ook oproept om de wereldwijde financiële en economische systemen te herbekijken: 'weg van het te beperkte paradigma van economische groei'.

Please note that this information has expired.

logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS