This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« March 2023 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

News Bestuurder Natuurpunt krijgt prestigieuze natuurprijs

Concerned URL http://www.natuurpunt.be/nl/vereniging/actua/bestuurder-natuurpunt-krijgt-prestigieuze-natuurprijs_93.aspx
Source Natuurpunt
Release date 16/04/2008

Ignace Schops, bestuurder van Natuurpunt en directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, heeft 14 april 2008 in San Francisco de Amerikaanse Goldman Prize ontvangen. De 42-jarige Schops krijgt de prestigieuze award voor de originele manier waarop hij in het Nationaal Park Hoge Kempen ecologie en economie met elkaar verbindt.

Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat in maart 2006 de deuren opende, is het eerste nationaal park in Vlaanderen. Met 6000 hectaren is de Hoge Kempen het grootste aaneengesloten natuurgebied in het Vlaamse Gewest. Meer dan 6000 plant- en diersoorten, waarvan een groot deel zeer zeldzame, vinden er onderdak.

Een Nationaal Park beheren is een hele klus. Om geld aan te trekken, moest natuurbehoud opnieuw sexy worden. De focus moest op de mens, de toerist komen te liggen, met talloze toeristische initiatieven tot gevolg. "We wisten wat ons te doen stond’, blikt Schops terug in Knack. ‘We moesten geld uit de economische sector halen en afleiden naar fondsen voor natuurbescherming. Dat is de pijler van ons succes geworden."

En dat succes wordt nu ook erkend door het Amerikaanse Goldman Fund. Volgens het fonds is de manier waarop hij ecologie en economie met elkaar verzoent een voorbeeld voor andere natuurprojecten in de wereld. Het fonds reikt elk jaar een geldprijs van 150.000 dollar uit aan zes mensen van alle continenten.

Ignace Schops dankt iedereen die de bescherming van dit unieke landschap ondersteunt: “Het winnen van deze prijs is groepswerk! Zonder een fantastisch team van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de vele mensen, organisaties en overheden was dit niet mogelijk geweest. Ik draag dan ook deze prijs op aan alle mensen die meewerkten aan de realisatie van het Nationaal Park Hoge Kempen en alle mensen die me steunden in mijn werk binnen het natuurbehoud. Oprecht dankjewel”!

Voor Schops is de prijs alleszins geen eindpunt. Zo wil hij in de toekomst een positieve impact realiseren op landschap, ecologie, toerisme en economie die verder reikt dan het park, aldus de secretaris van Natuurpunt in Knack. “We willen onder meer door de mens verlaten industrieterreinen opnieuw inrichten voor natuur. We hebben dus al een Nationaal-Park-PLUS-plan, dat ons nog een tijdje zal bezighouden.”

Please note that this information has expired.

logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS