This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« April 2024 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HTML Document Biodiversy on the agenda (Dutch)


Biodiversiteit en landbouw: intiemer dan je denkt!

Verschillende organisaties zetten biodiversiteit in de kijker voor, op of na 22 mei. Hieronder vind je een chronologisch overzicht van enkele geplande activiteiten in ons land.

Release date 01/05/2008
Geographical coverage belgium
Keywords biodiversity agenda events


  • Van vrijdag 25 april tot zondag 11 mei huldigt de Week van de Zee het thema ‘Aan zee VOELT het anders…’. De Week gaat van start in Brugge op vrijdag visdag 25 april met duurzame vis op het menu. Meer inlichtingen: www.weekvandezee.be.

  • Op pinkstermaandag 12 mei is iedereen welkom voor een biodiversiteitswandeling in Lillo. De plaatselijke natuurverenigingen belichten de gevolgen van de mogelijke aanleg van een verbindingsweg temidden natuurgebieden. Je kan aan het station van Houthalen van start gaan tussen 13.30 en 15.30 uur. De afstand bedraagt 4,5 km en onderweg krijg je uitleg van natuurgidsen. Meer inlichtingen: beertenrudi@hotmail.com.

  • Eveneens op 12 mei wordt in Jette de Bijentuin ingehuldigd. Tussen 10 en 18 uur kan je er terecht voor het didactische bijenparcours, maar ook voor animatie en educatie over de voedselpiramide op de kinderboerderij. Eveneens op het programma: een bezoek aan de serres en de stedelijke moestuin, net als het opstarten van een composteringsinstallatie. Meer inlichtingen: idesmet@jette.irisnet.be of 02 423 13 62.

  • Op 15 mei vindt een infoavond plaats over duurzame voeding. Wat is gezonde, kwaliteitsvolle, goedkope en duurzame voeding? Afspraak om 19.30 uur in de Emile Idiersstraat 12 te Oudergem. Meer inlichtingen: www.oivo.be of 02 547 06 94.

  • Op zaterdag 17 en zondag 18 mei viert Natagora ‘La Nature en Fête’. Diverse natuurreservaten in Wallonië en Brussel worden opengesteld en talrijke gratis rondleidingen staan op het programma. Meer inlichtingen: www.natagora.be of 081 83 05 70.
  • Op zondag 18 mei organiseert Leefmilieu Brussel de open-tuin-actie ‘Allemaal in de tuin!’. Tuineigenaars of compostmeesters verwelkomen je in hun Brusselse tuin om hun ervaringen te delen en op ontdekking te gaan. Een brochure met de deelnemende tuinen vind je weldra op www.leefmilieubrussel.be. Voor meer inlichtingen kan je ook bellen naar 02 775 75 75.
  • Eveneens op zondag 18 mei is het RTBF-programma ‘Jardins et Loisirs’ feestelijk te gast in het domein van Chevetogne. Standhouders tonen hun plantencollecties en de allernieuwste materialen voor tuin en terras. Er zijn eveneens geschenken voor jong en oud. De FOD Volksgezondheid is aanwezig met publicaties over biodiversiteit en het Pesticiden Reductie Plan voor België. Meer inlichtingen: www.happenings.be.
  • Op donderdagavond 22 en zondagnamiddag 25 mei zet de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) de klimaatverandering in de kijker. De infoavond op donderdag onthult alles over de opwarming van Limburg en vindt plaats in het Europlanetarium te Genk. De klimaatwandeling op zondag neemt de Vallei van de Kikbeekbron, gelegen te Maasmechelen, onder de klimatologische loepe. Inlichtingen en inschrijvingen via www.limburg.be/likona of 011 26 54 50.
  • Op donderdag 22 en vrijdag 23 mei viert het ‘Parc naturel Haute-Sûre Forêt d’Anlier’ de Europese tweedaagse van de Parken. Op donderdag zetten uitstappen enkele behoudsacties voor rivierparelmossel, otter, lokale rassen en boomgaarden in de kijker. Op vrijdag volgt een studiedag. Meer inlichtingen: www.parcnaturel.be of 063 45 74 77.
  • Van donderdag 22 t.e.m. zondag 25 mei schotelt het Nationaal knooppunt voor het Biodiversiteitsverdrag de bezoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen een film voor over de problematiek van biodiversiteit en landbouw. Nieuwsgierigen worden beloond met zaaigoed van inheemse planten. Meer inlichtingen: biodiversiteit@natuurwetenschappen.be of 02 627 45 45.
  • Eveneens van 22 t.e.m. 25 mei brengt Luik de boerderij naar de stad en kan jong en oud de landbouwwereld ontdekken of herontdekken. Als apotheose houdt de Vurige Stede een autoloze zondag met als thema ‘A pied, à cheval, à vélo’. De FOD Volksgezondheid is aanwezig met publicaties over biodiversiteit en het Pesticiden Reductie Plan voor België. Meer inlichtingen: www.liege.be.
  • Op zaterdag 24 en zondag 25 mei staan de 3-jaarlijkse Werktuigdagen Fruit-, Groente,- en Sierteelt te Sint-Truiden op de terreinen van de Onze-Lieve-Vrouw Tuinbouwschool in het teken van duurzaam telen. Je vindt er alle informatie over geïntegreerde fruitteelt en milieuvriendelijke teeltmethoden. Meer inlichtingen: wtd2008@gmail.com.
  • Zondag 25 mei is uitgeroepen tot Dag van het Lieveheersbeestje. De werkgroep Coccinula organiseert dan ontdekkingstochten in heel het land om onze lieveheersbeestjes en andere insecten beter te leren kennen. Het programma vind je via www.jnm.be/lieveheersbeestje. Meer inlichtingen: jnmrules@gmail.com of 0479 73 77 45.
  • Op zondag 25 mei focust de 18de editie van de Dag van het Park van het ANB op ‘Bomen en mensen: één verhaal’. Achter iedere boom schuilt immers een verhaal met mensen, en in elke mens schuilt een verhaal over een boom. Meer info en de uitgebreide programma’s van de deelnemende gemeenten vind je vanaf 1 mei op www.dagvanhetpark.be.
  • Ook de Nationale Plantentuin van België viert de Dag van het Park op 25 mei. De Plantentuin is die dag gratis toegankelijk en biedt jong en oud amusement, ontdekkingen en een streepje muziek. Van 31 mei tot 12 oktober loopt er de tentoonstelling 'Lang leve de banaan!' Meer inlichtingen: www.plantentuinmeise.be, info@br.fgov.be of 02 260 09 70.
  • Van maandag 26 mei tot vrijdag 6 juni loopt in het Antwerpse Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) het project ‘Weet je van water?’. Tijdens creatieve sessies ontdekken de kinderen het belang van water hier en in het Zuiden. Meer inlichtingen: karin.keustermans@pime.provant.be of 015 30 61 28.
  • Op zondag 1 juni organiseert Leefmilieu Brussel zijn traditionele Milieufeest. Plaats van het gebeuren is het Jubelpark. Infostandjes, allerhande animaties, een hapje en een tapje, en een verrassingsconcert lokken jaarlijks steeds meer bezoekers. Meer inlichtingen: www.leefmilieubrussel.be, 02 775 75 25 of info@leefmilieubrussel.be.
  • Van 3 t.e.m. 6 juni organiseert de Europese Commissie de jaarlijkse ‘Groene Week’ met als thema: er is maar één aarde, laten we ze niet verknoeien. Aandacht gaat uit naar het duurzaam gebruik van natuurlijke grondstoffen, consumptie en productie. Mits registratie via http://greenweek.europa.eu is iedereen welkom in het Karel de Grotegebouw, Wetstraat 170 te Brussel. Meer inlichtingen via voormelde website, 02 298 63 27 of env-gw2008@ec.europa.eu.
  • Van 7 tot 15 juni organiseert Bioforum de Bioweek 2008 onder het motto ‘bio, mijn natuur’. Tijdens opendeurdagen, degustaties, wedstrijden, enzomeer kan je kennis maken met de 100% natuurlijke, smaakvolle, gezonde en milieuvriendelijke producten van de biologische sector. Programma op www.bioweek.be. Als afsluiter vertrekt er op zondag 15 juni (10 uur) in Steenhuffel een begeleide fietstocht naar het Atomium voor een biopicknick. Meer inlichtingen: danny.snieders@bioforum.be of 03 286 92 67.
  • Op 17 juni houdt het Vlaams Ruraal Netwerk een studiedag over ‘Samenwerking en het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007-2013’. Voor dat laatste zijn concurrentiekracht, leefbaarheid en het leefmilieu van het Vlaamse platteland prioritair. Het Vlaams Ruraal Netwerk wil het publiek laten proeven van samenwerkingsprojecten (sensibilisatie, energie, verkoop, natuurbeheer, ...) en een discussie op gang brengen. Gratis studiedag, inschrijven verplicht. Meer inlichtingen: Nele.Vanslembrouck@lv.vlaanderen.be of 02 552 77 17.
  • Op 26 juli wordt een conferentie en debat ‘Geen landbouw zonder biodiversiteit’ gehouden tijdens de landbouwbeurs van Libramont. Minister(s), wetenschappers en boeren gaan in de clinch en dokteren aanbevelingen voor alle betrokken partijen uit. Meer info: biodiversiteit@natuurwetenschappen.be, 02 627 45 45.
  • September 2008 is de Maand van het Platteland! Een breed aanbod aan activiteiten zal aantonen dat het Vlaamse platteland leeft en bruist. Daarnaast speuren wedstrijden naar de plattelandsondernemer en plattelandskunstenaar bij uitstek. Alle inlichtingen vind je via www.maandvanhetplatteland.be.
  • Op donderdag 25 september om 13.30 uur stelt landbouwer Jean-Louis Losseau zijn boerderij open in het kader van het thema ‘landbouwteelt en biodiversiteit’. In een waar openluchtlabo, gelegen aan de rue Couturelles 34 te Thuillies, wordt getoond hoe landbouw, jacht en natuur hand in hand gaan. Meer inlichtingen en inschrijvingen: www.now-future.be.
  • Op zondag 5 oktober organiseert het Natuurcentrum van Borzée, gelegen te La Roche, het Feest van de natuurlijke tuin. Je krijgt een karrevracht aan tuintips voorgeschoteld evenals presentaties, animaties, stands en dergelijke meer. Meer inlichtingen: www.borzee.be, animationborzee@skynet.be, 084 41 17 87.

Voor informatie over biodiversiteit kan je steeds contact opnemen met het Nationaal knooppunt voor het Biodiversiteitsverdrag, Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel of via biodiversiteit@natuurwetenschappen.be of 02 627 45 45.


logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS