This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« April 2024 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Event World Ocean Day

Op zondag 10 juni 2012 organiseert Sea First Foundation vzw voor de derde maal het evenement ‘World Ocean Day’, een studiedag waarbij de oceanen centraal staan. ‘Biodiversiteit’ en ‘Visserij’ zijn dit jaar de hoofdthema´s van deze door de Verenigde Naties erkende dag.

Download as iCalendar

Period 10/06/2012
Event location Royal Belgian Institute of Natural Sciences Vautierstraat 29, 1000 Brussels
Host Royal Belgian Institute of Natural Sciences, Sea First Foundation vzw
Event URL http://seafirst.be/worldoceanday/
Geographical coverage Belgium,
Keywords ocean, marine biodiversity, marine ecosystems,

Eigenlijk is het gek dat onze planeet ‘Aarde’ heet en niet ‘Water’. Er is immers veel meer water dan land op onze planeet. Oceanen en zeeën bedekken samen ongeveer 71% van het aardoppervlak en zijn de bron van al het leven op aarde. Het leven is niet alleen begonnen in zee; de zee houdt ons ook in leven. De zee reguleert de temperatuur op aarde, brengt ons zuurstof, voedsel, drinkwater, energie, grondstoffen, medicatie en zelfs recreatie en cultuur. Meer dan een derde van de wereldpopulatie leeft in kustgebieden. Vooral deze mensen, maar ook mensen in het binnenland over de hele wereld, zijn direct en/of indirect afhankelijk van de diensten van de zee voor hun voeding, overleving en algemeen welzijn. Het belang van deze zogenaamde ecosysteemdiensten wordt steeds meer erkend, ook door grote organisaties zoals de VN en de Wereldbank. Reden te meer dus om dieper in te gaan op dit onderwerp tijdens World Ocean Day.

Onderwaterfotograaf Dos Winkel (Sea First Foundation) zal een presentatie geven over het ideale ecosysteem met als wapen zijn fantastische onderwaterfotografie. Klaudie Bartelink (Duik de Noordzee Schoon, Nederland) zal een presentatie geven over biodiversiteit in de Noordzee als inleiding op haar nieuwste film ‘Expeditie Doggersbank’. Freja Hauquier (Universiteit Gent) zal een sprong maken van biodiversiteit in onze eigen wateren naar het belang van mariene biodiversiteit in Antarctica waar zij en haar team aan de Universiteit van Gent onderzoek verrichten naar de gevolgen van klimaatverandering op de biodiversiteit.

Visserij

Wereldwijd is ten opzichte van het jaar 1900, nog maar 3% van alle visbestanden over. Vele soorten zijn al uitgestorven. Populaties van toppredatoren zoals tonijn, zwaardvis, kabeljauw en bepaalde haaisoorten zijn sinds de start van de 20ste eeuw gemiddeld met 90% afgenomen. Dit betekent een catastrofe voor de soorten in de voedselketen die afhankelijk zijn van deze vissen. Ook de ecosystemen waarin deze dieren leven, worden als gevolg ernstig verstoord. Europa vist bovendien in Afrika en Azië de vis weg die vaak de enige bron van eiwit en vet is voor de lokale bevolking.

Sea First Foundation is zeer trots om aan te kondigen dat Sidney Holt, ex-adviseur voor o.a. FAO, IWC en UNEP en een van ’s werelds meest gerespecteerde mariene- en visserijbiologen, een presentatie zal geven op World Ocean Day. Sidney zal vertellen over zijn liefde voor de zee, maar ook uitleggen hoe de mens zichzelf in de voet schiet door de zee leeg te vissen. Tonijn, en meer bepaald blauwvintonijn, heeft zich geleidelijk aan geprofileerd als symbool van de overbevissing. Kunnen we nog wel tonijn eten? Judith Wouters (voorzitter SFF België) zal een ode brengen aan de tonijn en toelichten hoe deze supervissen aan een ondergang gestart zijn. Dit als inleiding op de Belgische première van de controversiële film ‘Sushi: The Global Catch’, een documentaire over de globale verspreiding van de Japanse keuken met haar voorliefde voor vis en diens invloed op de wereldwijde vispopulaties.

Oplossingen

Tijdens Wereld Oceaandag spreken verschillende experts over het belang van onze oceanen, de problemen, maar vooral ook de oplossingen. Tussen de lezingen en filmvertoningen door zullen enkele projecten uit binnen- en buitenland kort voorgesteld worden die trachten oplossingen te bieden en de bevolking te alarmen en te activeren.

Na de vertoning van de spraakmakende film Sushi: The Global Catch, geeft milieufilosoof Floris van den Berg (Universiteit Utrecht, Nederland) ten slotte een zee-ethische dagbeschouwing die mensen zal aanzetten tot nadenken over hun eigen rol als burger-consument.

Inschrijven

Aanmelden kan hier. De prijs van de studiedag bedraagt slechts € 25,- inclusief een vegetarische lunch, koffie en thee, en de première van de film ‘Sushi: the Global Catch’. Studenten en leden kunnen tickets krijgen aan een kortingstarief van €20,- op vertoon van studenten- of lidkaart.

Programma

Klik op de namen van de sprekers of films voor meer informatie.

09u30 - Onthaal met koffie en thee

10u - Dos Winkel: Het ideale ecosysteem

10u30 - Klaudie Bartelink: Biodiversiteit in de Noordzee

11u - Film “Expeditie Doggersbank: ontdekking van een nieuwe wildernis”

11u30 - Freija Hauquier: Ecosystemen in Antarctica

12u - Lunch

13u - Sidney Holt: The living, churning wounded world ocean (Engels)

13u45 - Judith Wouters: Tonijn, de ondergang van een supervis

15u - Koffiepauze

15u30 - Film “Sushi: the global catch” (Engels)

17u - Floris Van den Berg: De ethiek van de zee, een nabeschouwing

17u30 - Einde

logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS