News Le bouvreuil des Açores est plus proche du sauvetage

BirdLife International, de internationale koepelorganisatie van Natuurpunt, maakt vandaag 26 mei 2010 de jaarlijkse stand van zaken van bedreigde vogelsoorten bekend. Bijna een vijfde van de 10.027 vogelsoorten is bedreigd. Met het verdwijnen van de Madagaskardodaars Tachybaptus rufolavatus door het introduceren van invasieve exotische vissoorten is de lijst van uitgestorven vogelsoorten gegroeid tot 132. Goed nieuws voor de Azoren goudvink, want door het herstel van het leefgebied op de Azoren is deze Europese bedreigde soort in aantal toegenomen.

Concerned URL http://www.natuurpunt.be/nl/vereniging/pers/azoren-goudvink-dichter-bij-redding-_323.aspx
Source Natuurpunt
Release date 04/06/2010
Contributor Vinciane Dutordoir

Voor het opstellen en actualiseren van de lijsten met bedreigde dier- en plantensoorten maakt de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) gebruik van wetenschappelijke rapporten. Het is BirdLife International die voor IUCN de gegevens van inventarisaties van vogelsoorten opvolgt. Natuurpunt is de Vlaamse partnerorganisatie van BirdLife International en steunt het werk van partnerorganisaties in biodiversiteithotspots.

BirdLife heeft geen hoop meer om de Madagaskardodaars terug te vinden, laat staan te redden. Deze kleine futensoort kwam voor in het oosten van het eiland Madagaskar. De soort nam zeer snel in aantal af toen exotische roofvissen door mensen werden geïntroduceerd in de meren. De vogels raakten ook verstrikt en verdronken in de nylon visnetten die de lokale vissers in toenemende mate gebruiken.

Dit is spijtig genoeg een schoolvoorbeeld van het onvoorziene effect van het ingrijpen van de mens in kwetsbare ecosystemen zoals waterrijke gebieden zegt Dr. Leon Bennun van BirdLife International (Directeur wetenschap, beleid en informatie). Invasieve exotische soorten bedreigen wereldwijd lokale soorten en groeien uit tot één van de belangrijkste bedreigingen voor biodiversiteit.

En toch is het niet te laat om de bedreigde soorten te redden. De Azoren goudvink Pyrrhula murina is een zangvogel die enkel voorkomt op de Portugese Azoren eilanden. Door intensief beschermingswerk is de natuurlijke vegetatie hersteld, wat het ganse ecosysteem en de Azoren goudvink in het bijzonder ten goede komt. Twee BirdLife partners, SPEA (BirdLife in Portugal) en RSPB (BirdLife in het Verenigd Koninkrijk) werken met andere organisaties samen om de natuurlijke vegetatie op de eilanden blijvend te herstellen. Door de juiste inbreng van financiële steun en het enthousiasme van de beschermers is de soort in aantal toegenomen en is de alarmstatus van “met uitsterven bedreigd” verlaagd naar “bedreigd”.

Please note that this information has expired.