Event Biologische landbouw, partner voor biodiversiteit!

Studiedag

  • Workshop 1: “Naar meer genetische diversiteit in onze groentegewassen.”
  • Workshop 2: “Wat zijn de troeven van functionele akkerbiodiversiteit voor de biologische landbouw?”
  • Workshop 3: “Subsidiëring agromilieumaatregelen: uitdagingen voor de toekomst.”

Download as iCalendar

Period 11/06/2010
Event location PIBO-Campus St.-Truidersteenweg 323 - 3700 Tongeren
Host BioForum Vlaanderen en PIBOcampus vzw
Event URL http://www.inbo.be/docupload/4320.pdf
Contact person Danny Cabus
Email address: danny.cabus@bioforum.be
Fax: 03/286 92 79
Contributor Vinciane Dutordoir
Geographical coverage Limbourg
Keywords conférence, agriculture

Een biologische boer is het gewoon om in te spelen op natuurlijke processen. Net zoals bij het ecosysteem probeert hij de kringlopen te sluiten. Hij stimuleert een actief bodemleven en laat het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen achterwege. Zo creëert hij gunstige basisvoorwaarden voor een rijke biodiversiteit. Daarbovenop streeft de biologische landbouw naar een rijkere genendiversiteit van de teelten.

Daarom is de biosector ervan overtuigd dat meer biologische landbouw leidt tot meer biodiversiteit. Omgekeerd heeft de bioteler ook behoefte aan een rijke biodiversiteit. Een evenwichtig bodemleven zorgt mee voor de bescherming tegen ziekten en plagen. Soortenrijke akkerranden vormen een prima biotoop voor de natuurlijke vijanden van ongewenste insecten. Een rijke genendiversiteit en zaadvaste rassen maken het gewas robuuster en sterker.

Agrarische cultuurlandschappen kunnen veel planten en dieren herbergen. Die zijn evenwel gebonden aan extensievere vormen van landbouw. Vandaag zijn verschillende van die soorten bedreigd. Kan biologische landbouw een rol spelen om bij te dragen tot een betere bescherming van deze soorten? Op het eigen bedrijf? Via beheer van natuurgebieden? Is er voor de biologische landbouw een rol weggelegd om te waken over de genetische diversiteit van de cultuurgewassen? En wat zijn dan de concrete voordelen voor de bioteler zelf? Dit zijn de vragen die voorliggen tijdens deze studiedag. BioForum Vlaanderen wil hiermee bruggen bouwen tussen de biolandbouw en de natuursector.